nedjelja, 2. listopada 2011.

U Egiptu Pronađeno Još 17 Piramida


Pregledom infracrvenih snimki otkriveno je i više od tisuću grobnica i gotovo 3.000 naselja, javlja BBC. Probna iskopavanja potvrdila su otkrića, uključujući i dvije piramide. `Iskopavanje piramide je sansvakog arheologa`, kazala je dr. Sarah Parcak, jedna od pionira u programu `svemirske arheologije` u laboratoriju u Birninghamu u Alabami koji sponzorira NASA.
Dr. Parcak je bila zapanjena koliko su toga ona i njezin tim pronašli. `Vrlo smo intenzivno radili na ovom istraživanju više od godinu dana. Kada smo pobrojali sve što smo pronašli nisam mogla vjerovati da smo diljem Egipta locirali toliko nalazišta`.
Tim je analizirao slike sa satelita koji se nalazi u orbiti udaljenoj od Zemlje 700 kilometara, a koji je opremljen moćnom, supermodernom kamerom koja na površini Zemlje može snimiti objekte manje od jednog metra u promjeru.

Infracrveno snimanje je korišteno kako bi se ispod površine otkrili različiti materijali. Stari Egipćani su svoje građevine i kuće gradili od cigli napravljenih od blata i gline. To su puno gušći materijali od tla koje ih okružuje pa se obrisi kuća, hramova i grobnica vrlo lijepomogu vidjeti na snimkama. `To samo pokazuje kako je lako podcijeniti i veličini i opseg naselja iz prošlosti`, kazala je dr. Parcak koja vjeruje kako ni ovdje nije kraj otkrićima te da Egipat krije još puno tajni.

Nema komentara:

Objavi komentar